Vanwege een reorganisatie vervalt uw functie binnen het bedrijf, of – bijvoorbeeld vanwege de coronacrisis – het volledige bedrijf wordt beëindigd. Maar ook bij meer dan twee jaar arbeidsongeschiktheid, of omdat zowel de werkgever als de werknemer tot de conclusie zijn gekomen dat samenwerken niet langer meer gaat. Een werkgever kan u als werknemer om verschillende redenen een vaststellingsovereenkomst aanbieden, ter beëindiging van de arbeidsovereenkomst. We noemen dat ook wel “beëindiging met wederzijds goedvinden”.
Soms zal het aanbieden van een vaststellingsovereenkomst door de werkgever niet als een verrassing komen, maar meer dan eens zal het voorstel van de werkgever om de arbeidsovereenkomst te beëindigen totaal onverwacht komen. Logisch dat u in beide gevallen verschillende vragen hebt, zoals:
- Krijg ik straks een uitkering?
- Moet ik akkoord gaan met het voorstel?
- Is er nog ruimte voor onderhandelingen?
- Maar ook, klopt dit voorstel (juridisch) wel: krijg ik alles waar ik recht op heb?
Het belangrijkste is om nóóit direct een vaststellingsovereenkomst te ondertekenen: neem die overeenkomst altijd mee naar huis en laat hem toetsen door een jurist, zodat voorafgaand aan het tekenen duidelijk is waarvoor u nu precies tekent en welke consequenties dat heeft. Heeft u al wel getekend? Op grond van de wet heeft u dan een bedenktermijn van 14 dagen (na ondertekening) waarbinnen u nog kunt terugkomen op uw beslissing. In sommige gevallen is die bedenktermijn zelfs 3 weken.
De arbeidsrecht specialisten van Okkerse & Schop Advocaten staan voor u klaar en kunnen u van advies voorzien of u bijstaan tijdens het (onderhandelings-)proces.
Wist u dat….
een werkgever in veel gevallen een budget beschikbaar stelt om juridisch advies in te winnen? Vaak blijven de kosten ook beperkt tot het bedrag dat uw werkgever vergoedt.
Heeft u een vaststellingsovereenkomst ontvangen en wilt u advies? Vul het formulier in en upload uw vaststellingsovereenkomst. Binnen 24 uur (op werkdagen) wordt er contact met u opgenomen.