De cijfers of resultaten van uw onderneming dwingen u tot een reorganisatie of – in het ergste geval, bijvoorbeeld door corona – tot het beëindigen van uw onderneming of een vestiging. Of uw werknemer is inmiddels meer dan twee jaar arbeidsongeschikt en het ziet er niet naar uit dat hij of zij nog kan terugkeren in het bedrijf. Of u heeft (alleen of in goed overleg met de werknemer) moeten vaststellen dat verdere samenwerking met de werknemer niet meer gaat. Er zijn tal van redenen die nopen tot het beëindigen van een arbeidsovereenkomst. Voor al die redenen bestaat ook een procedure bij de kantonrechter of het UWV. Het nadeel van die procedures is evenwel dat het geld én tijd kost. De vaststellingsovereenkomst kan in zo’n geval een uitkomst bieden, waarin u de voorwaarden van de beëindiging en de wijze waarop wordt beëindigd vastlegt.
Hoewel elke vaststellingsovereenkomst bepaalde standaardbepalingen zal hebben, is er geen “one size fits all” model. De inhoud van een vaststellingsovereenkomst hangt af van de reden van beëindiging en hetgeen u de werknemer kan of wil aanbieden. Van belang is in elk geval:
- Dat de werknemer een beroep kan doen op een WW-uitkering;
- Dat partijen een opzegtermijn n acht nemen;
- Dat de werknemer wordt gewezen op bepaalde rechten en verplichtingen;
- En dat voor beide partijen duidelijk is wat men van elkaar nog mag en kan verwachten.
Goed juridisch advies vooraf zorgt ervoor dat partijen achteraf niet alsnog discussie krijgen over de wijze waarop of over de voorwaarden waaronder de arbeidsovereenkomst eindigt. De arbeidsrecht specialisten van Okkerse & Schop Advocaten staan voor u klaar en kunnen u van advies voorzien of bijstaan tijdens het (onderhandelings-)proces.
Benieuwd of in uw geval een vaststellingsovereenkomst de uitkomst kan bieden? Een bestaande vaststellingsovereenkomst laten controleren of een vaststellingsovereenkomst nodig? Neem contact op met een van onze arbeidsrecht advocaten via 036 5346220 of vul het contactformulier in.