Het onderwijsrecht omvat alle wet- en regelgeving die de rechtsverhouding regelt tussen de verschillende betrokkenen in het onderwijs. Dit zijn bijvoorbeeld onderwijsinstellingen, besturen van onderwijsinstellingen, overheid, personeel, maar ook leerlingen, studenten en ouders.
Deze wet- en regelgeving is niet altijd even duidelijk. Het is daarom verstandig om in een vroeg stadium juridisch advies in te winnen bij een in onderwijsrecht gespecialiseerde advocaat.
Het onderwijsrecht is complex. Wet- en regelgeving is versnipperd en de rechtsbescherming in het onderwijs is verbrokkeld. De onderwijsrecht advocaten van Okkerse & Schop Advocaten kennen de weg in dit onoverzichtelijke landschap. Zij hebben kennis van zaken van de verschillende takken van recht zoals het publiekrecht, privaatrecht en het (administratief) procesrecht. Waar nodig wordt de bijstand verleend door een kantoorgenoot die gespecialiseerd is in een ander rechtsgebied, zoals huurrecht, privacyrecht of omgevingsrecht.
De verhoudingen tussen de verschillende betrokkenen in het onderwijs kunnen soms flink verstoord zijn. Daarbij lopen de emoties soms zeer hoog op. Beide partijen hebben dan belangen die tot conflicten leiden. De onderwijsrecht advocaten van Okkerse & Schop Advocaten helpen met het voorkomen, oplossen of verzachten van deze conflicten.
Waarom Okkerse & Schop Advocaten:
U kunt een actieve houding van ons verwachten. We overleggen regelmatig met u en zorgen ervoor dat u volledig geïnformeerd wordt. Korte lijnen, duidelijke informatie, en altijd goed bereikbaar. En vooral: we staan voor u! Strijdvaardig, maar met voldoende afstand om met u de juiste beslissingen te kunnen nemen. Wij hebben affiniteit met het onderwijs. Wij zijn ons ervan bewust dat de relaties binnen het onderwijs gericht zijn op de langere termijn en hebben het vereiste oog voor de wederzijdse belangen.
Werkveld:
Wij adviseren betrokkenen in alle onderwijssectoren, regulier of speciaal onderwijs, zowel in het bijzonder als het openbaar onderwijs en van elke richting of pedagogisch-didactische of onderwijskundige opvatting.
Dit kan gaan over toelating, schorsing, verwijdering en beoordeling van leerlingen of studenten. Over passend onderwijs, zorgplicht en aansprakelijkheid. Over medezeggenschap, arbeidsverhoudingen, de relatie met ouders, passend onderwijs en gelijke behandeling, (aanvullende) bekostiging.
Wij stellen, al dan niet wettelijk vereiste, documenten op, zoals leerlingenstatuten en lotingsregelingen, en beoordelen bestaande documenten. Verder staan wij zowel onderwijsinstellingen als onderwijsontvangers, ouders en medezeggenschapsorganen bij in uiteenlopende kwesties, zoals toelating, schorsing en verwijdering van leerlingen, ontzegging toegang en beëindiging inschrijving van studenten, examineringsbeslissingen en medezeggenschapsgeschillen.
Mocht het tot een interne of externe procedure komen dan verlenen wij rechtsbijstand. Dat doen wij zowel bij bezwaar-, beroeps- en klachtencommissies, burgerlijke rechter, bestuursrechter als bij verschillende geschillencommissies. En mocht het uiteindelijk tot een gerechtelijke procedure komen, ook dan kunt u rekenen op onze inzet.