ALMERE | LELYSTAD

Coronavirus – wat betekent dit voor jouw onderneming?

036 5346220

Bel elke werkdag tussen 10 en 11 naar ons GRATIS telefonisch spreekuur voor al je vragen over ondernemingsrecht, arbeidsrecht en familierecht 

Marleen Falkena

Marleen als advocaat:

Marleen is in december 2008 afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en in april 2009 beëdigd als advocaat. Bij Okkerse & Schop Advocaten heeft zij zich gespecialiseerd in personen- en familierecht en mediation.

“Mediation is voor mij een logische aanvulling op mijn rechtspraktijk. Ik vind het erg belangrijk dat mijn cliënten in gesprek gaan en samen tot goede afspraken komen. Zeker als er kinderen bij betrokken zijn is niemand erbij gebaat dat het een strijd wordt. Bij mediation proberen we op een prettige manier de zaken te regelen, zodat iedereen na afloop nog door één deur kan. Ik vind het fijn dat ik daar als mediator mijn steentje aan mag bijdragen. Dit geeft veel voldoening”

Wanneer het niet mogelijk blijkt in overleg tot afspraken te komen, staat ze haar cliënt bij in een procedure bij de rechtbank. Hier laat Marleen zien dat ze ook zeer strijdvaardig kan zijn. Samen met haar cliënt vormt ze een team, waarbij laagdrempeligheid en vertrouwen een grote rol spelen.

“Ik ben rechten gaan studeren omdat ik altijd een groot rechtvaardigheidsgevoel heb gehad. Als advocaat wil ik graag het recht toegankelijk maken voor mijn cliënten. Een echtscheidingsprocedure is nogal wat; de gang naar de rechtbank kan best intimiderend zijn. Ik zorg ervoor dat mijn cliënten goed geïnformeerd worden en zich op hun gemak voelen in toch wel hele moeilijke tijden. Ons kantoor onderscheidt zich niet voor niets als “persoonlijk betrokken”, dat merk je in het contact met alle medewerkers. En dat is precies waarom ik ruim 10 jaar geleden bij Okkerse & Schop Advocaten ben gaan werken! “

Marleen wordt met enige regelmaat gevraagd door gemeentes en een gerenommeerd opleidingsinstituut om cursussen te geven over de wet beperking gemeenschap van goederen, die op 1 januari 2018 is ingegaan. Zij deelt haar expertise graag met iedereen die werkzaam is in de schuldhulpverlening.

Marleen privé:

“Met 3 kleine kinderen zijn mijn dagen goed gevuld. Ik geniet ervan om met ons gezin naar buiten te gaan, een stedentrip te maken, of gewoon lekker in de natuur  ‘in the middle of nowhere’  te bivakkeren en van de rust te genieten.  Koken en bakken is ook een grote hobby, helemaal leuk om dat met de kinderen samen te doen! Yoga geeft me de nodige rust en ontspanning.”

Werkveld:

Marleen houdt zich voornamelijk bezig met echtscheidingen en alles wat daar bij komt kijken, zoals het opstellen van een ouderschapsplan, het berekenen van alimentatie en het verdelen van de gemeenschap van goederen/ afwikkelen van huwelijkse voorwaarden. Als het even kan wordt hierbij Mediation ingezet, dit kan een vechtscheiding voorkomen.

Rechtsgebieden:

Opleiding en nevenactiviteiten:

 • Privaatrecht Rijksuniversiteit Groningen
 • Specialisatieopleiding personen- en familierecht en mediation
 • Gestart in de secties ondernemingsrecht, personen- en familierecht en schuldhulpverlening
 • Lid van de Vereniging Familierechtadvocaten Scheidingsmediators (vFAS)
 • Docent bij Instituut Kerkebosch
 • Tijdens haar studie was Marleen actief bij de ondernemersrechtelijke studievereniging SGOR, waarbij zij een tweedaags evenement organiseerde en deelnam aan een studieproject in Shanghai.

 

 

Testimonials (deze titel niet verwijderen)

Testimonials

 • Geen vechthouding, maar gericht op eruit komen met elkaar

  “Ik heb een lange periode samengewerkt met M.Falkena.

  Zij was mijn advocaat, maar vooral mijn steun en toeverlaat in mijn langdurige en complexe echtscheiding. Wat ik in haar waardeer is vooral haar betrokkenheid, altijd beschikbaar en snel reageren, mensgerichte en harmonieuze aanpak en Marleen is scherp in haar schriftelijke analyses. Ik voelde mij door haar gezien en gehoord. Ze is een echte vakvrouw met mensenkennis.

  Ze wist mij altijd weer de juiste adviezen te geven. Wanneer je in een echtscheiding verwikkeld bent komen daar vaak emoties bij kijken. Marleen heeft hier altijd ruimte voor geboden maar mij vooral ook geholpen om dit weer om te buigen naar een constructieve oplossing.

  Geen vechthouding, maar gericht op eruit komen met elkaar, hoe lastig en pijnlijk de situatie ook is.

  Ik ben haar hier dankbaar voor. Hierdoor kon ik weer verder met mijn leven.” | Cliënt Familierecht

 • Het belang van de kinderen voorop

  “Compassie, rust, inzicht, inzet, doortastendheid en kennis. Dat zijn de kernwoorden waarmee ik de prestaties van meester Falkena in onze zaak nog het beste kan samenvatten. Met het belang van de kinderen voorop is zij voor ons aan het werk gegaan en waar ik meer dan eens wakker lag over de mogelijke uitkomsten heeft zij ons er doorheen gesleept. Ik ben meer dan tevreden en beveel Okkerse & Schop Advocaten, alsmede meester Falkena in het bijzonder dan ook aan een ieder aan.”

  | Cliënt Familierecht

 • Een goed beeld van het gehele proces

  “Mevr. M. Falkena heeft ons als cliënt bijzonder goed en vakkundig bijgestaan in het proces. Door haar vakkundigheid en doortastende vermogen zijn de beoogde resultaten ook geboekt. Mevr. M. Falkena gaf goed weer wat de reële mogelijkheden waren in het proces, maar tevens ook op welke fronten er mogelijke risico’s waren. Zodoende hebben wij als cliënt ten alle tijden een goed beeld gehad van het gehele proces.

  Tevens is mevr. M. Falkena een vriendelijke en openstaande dame die op een juiste manier ons als cliënt heeft bijgestaan zonder het reële uit het oog te verliezen.”

  | Cliënt Familierecht

Kennis

 • Benadeling gemeenschap

  Graag wil ik een recente uitspraak van het gerechtshof Den Bosch bespreken van 11 juni jl. De feiten zijn als volgt. Een man en vrouw zijn in 2001 in gemeenschap van goederen met elkaar getrouwd. In 2019 wordt het huwelijk door echtscheiding ontbonden. De man had vóór de echtscheiding een bedrag van € 10.000,- overgemaakt naar de rekening van zijn moeder.

  De vrouw verzocht de rechtbank onder meer te bepalen dat de man een bedrag van € 5.000,- aan haar diende te voldoen, omdat hij zonder haar toestemming € 10.000,- naar zijn moeder had overgemaakt. Zij deed daarbij een beroep op artikel 1:164 lid 1 BW. Hierin staat dat indien een tussen de echtgenoten bestaande gemeenschap van goederen door één van hen is benadeeld doordat hij:

  • na de aanvang van het geding of binnen zes maanden daarvóór lichtvaardig schulden heeft gemaakt;
  • goederen der gemeenschap heeft verspild;
  • of rechtshandelingen als bedoeld in artikel 1:88 BW zonder de vereiste toestemming of beslissing van de rechtbank heeft verricht;

  hij gehouden is na de inschrijving van de echtscheidingsbeschikking, de aangerichte schade aan de gemeenschap te vergoeden. De rechtbank wijst het verzoek van de vrouw echter af. De vrouw gaat daartegen in hoger beroep.

  Het hof overweegt als volgt. Vast staat dat de man op 25 juni 2018 (dit was binnen zes maanden voorafgaand aan de indiening van het echtscheidingsverzoek) een bedrag van € 10.000,- heeft overgemaakt van een tot de huwelijksgemeenschap van partijen behorende bankrekening naar de bankrekening van zijn moeder. De man stelt dat dit bedrag is vrijgekomen uit de levensloopregeling bij zijn werkgever, maar onderbouwt deze stelling verder niet. Ook de stelling dat hij dit bedrag heeft overgemaakt ter terugbetaling van een lening, wordt door de man onvoldoende onderbouwd. Het hof is daarom van oordeel dat de man, met het overmaken van het bedrag van € 10.000,-, de gemeenschap van partijen heeft benadeeld in de zin van artikel 1:164 BW. De man dient het overgemaakte bedrag aan de gemeenschap te vergoeden, wat er in dit geval op neerkomt dat de man gehouden is de helft daarvan (dus € 5.000,-) aan de vrouw te voldoen. Het hof vernietigt de beschikking van de rechtbank en wijst het verzoek van de vrouw alsnog toe.

  In de praktijk zien we regelmatig dat een van de partijen de gemeenschap benadeelt. Gelet op bovengenoemde 6-maanden termijn is het soms noodzakelijk om niet te lang te wachten met het indienen van het echtscheidingsverzoek. Het is belangrijk hier zorgvuldig mee om te gaan. Wilt u meer weten over benadeling van de gemeenschap of andere familierecht gerelateerde onderwerpen, neem dan gerust vrijblijvend contact op met Rosanne Dijkstra (Lelystad) of Marleen Falkena (Almere).

  Marleen Falkena

   

   

 • Beoogde inwerkingtreding Wet pensioenverdeling bij scheiding uitgesteld

  Wie gaat scheiden, wil niet nog jarenlang aan een ex-partner vastzitten. Dat gebeurt nu soms nog wel, omdat niet bij elke scheiding afspraken worden gemaakt over de pensioenen of de gemaakte afspraken worden niet tijdig (binnen twee jaar) doorgegeven aan de betrokken pensioenfondsen. Dat is onwenselijk en daarom wordt de verdeling van pensioenen bij scheiden gemoderniseerd. Minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en minister Dekker (Rechtsbescherming) hebben in september 2019 een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd.

  In dit wetsvoorstel staat dat beide ex-partners een zelfstandig recht zullen krijgen op een deel van het pensioen dat ze tijdens het huwelijk hebben opgebouwd. Hierdoor zullen partijen meer inzicht krijgen in wat hun financiële situatie zal worden na pensionering. De ex-partners zijn niet langer van elkaars pensioendatum afhankelijk. Ook heeft het overlijden van een van hen geen invloed meer op de pensioenuitkering aan de ander.

  Volgens het wetsvoorstel krijgen beide ex-partners standaard de helft van het tijdens het huwelijk door de ander opgebouwde pensioen. Afwijkende afspraken blijven zeker mogelijk, maar de standaardregeling zal hierdoor wijzigen. De verdeling zal na inwerkingtreding van dit wetsvoorstel ook automatisch gaan. Zodra de echtscheiding is ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) krijgen de pensioenuitvoerders automatisch een melding hiervan.

  In het huidige systeem dienen scheidende stellen de pensioenuitvoerders binnen twee jaar na de inschrijving van de echtscheiding in de BRP zelf te informeren. Wij begeleiden onze cliënten hier overigens altijd bij en sluiten een dossier pas nadat de betrokken pensioenfondsen hebben bevestigd dat ze de gemaakte afspraken zullen gaan uitvoeren. Bij ruim 1/3 van de scheidingen gebeurt dit niet en het pensioenfonds keert dan alleen uit aan de persoon die het pensioen heeft opgebouwd. De ex-partner moet dan soms na jaren alsnog bij diegene aankloppen en de uitbetaling zien aan te passen.

  De planning was dat de nieuwe wet in werking zou treden per 1 januari 2021, maar dit is op 21 april jl. uitgesteld naar 1 januari 2022. Het wetsvoorstel zal pas na het zomerreces verder worden behandeld. Daarbij is in overweging genomen dat de pensioenuitvoerders daardoor voldoende voorbereidingstijd hebben om hun werkwijzen en administraties aan te passen.

  Heeft u een vraag over pensioen bij echtscheiding of een andere vraag over het personen- en familierecht? Neem dan vooral gerust contact op met Rosanne Dijkstra (Lelystad) of Marleen Falkena (Almere). Wij helpen u graag verder.

  Marleen Falkena

 • Goedkoop scheiden? Pas goed op voor de (financiële) gevolgen!

  Nog meer dan vóór het coronatijdperk, wordt er geadverteerd door de zogenaamde ‘goedkope’ scheidingsbureaus. ‘Gratis scheiden’, ‘Scheiden voor nog geen € 400,-‘, ‘scheiden binnen twee weken’, dat klinkt allemaal aantrekkelijk, voor zover aantrekkelijk de juiste term is bij een scheiding. Is het dat ook?

  Scheiden is een emotioneel proces, ook als partijen samen beslissen te gaan scheiden. Er moeten ingewikkelde keuzes worden gemaakt. Als er kinderen zijn, moet worden besloten waar zij gaan wonen en wanneer zij bij de andere ouder verblijven. Wat gaat er met de echtelijke woning gebeuren? Wordt deze verkocht, of kan een van de partners deze overnemen? Of is het verstandiger de woning een bepaalde periode onverdeeld te laten? Wat moet er financieel geregeld worden? Hoe hoog is de kinderalimentatie? Moet ik partneralimentatie betalen of heb ik recht op partneralimentatie? Vanaf wanneer heb ik recht op kindgebonden budget? Wat gebeurt er met het opgebouwde pensioen?

  Dit zijn slechts enkele zorgen die mensen hebben als zij in een scheiding liggen. Als ervaren en deskundige specialisten adviseren wij altijd: laat je goed informeren! De vlieger ‘goedkoop = duurkoop’ gaat ook in ons vakgebied op. Helaas zien wij te vaak cliënten met een echtscheidingsconvenant wat is opgesteld door middel van een invulprogramma, zonder dat daar echt goed over na is gedacht, zonder persoonlijk contact en zonder het bespreken van de verschillende mogelijkheden. Vaak moet dan achteraf de schade worden hersteld en dat is lastig. De vraag is dan wat is er bedoeld met de inhoud van het convenant? Is dat nog te bewijzen? Of is er wellicht met bepaalde situaties geen rekening gehouden? Als een overeenkomst eenmaal is ondertekend, is het best lastig om er nog onderuit te komen.

  We zien bijvoorbeeld vaak problemen met woningen. Partijen maken een afspraak waarbij de ene partij de woning binnen een bepaalde periode over zal nemen. Maar als dat nu niet lukt, of in ieder geval niet gebeurt, hoe dan verder? Dat staat dan niet in het convenant, dus moet er (soms) alsnog of opnieuw een advocaat worden ingeschakeld. Wij zijn gewend om (minstens) drie stappen vooruit te denken en kennen ook de scenario’s die nu misschien nog niet zo voor de hand lijken te liggen. We doen dat niet voor € 400,-, ook niet binnen twee weken, maar we doen het wel goed! U kunt bij ons terecht voor scheidingen en andere familierechtelijke kwesties. U kunt samen komen (mediation) of alleen. Hoe dan ook, we helpen u graag! Neem gerust contact op met Rosanne Dijkstra (Lelystad) of Marleen Falkena (Almere) om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.

  Marleen Falkena, sectie familierecht

 • Heeft u recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting na uw scheiding?

  De inkomensafhankelijke combinatiekorting (verder IACK) is een heffingskorting (korting op de inkomstenbelasting) waardoor u minder belasting hoeft te betalen. Om in aanmerking te komen moet er een kind staan ingeschreven op uw adres. Op de website van de belastingdienst staat toegelicht wanneer hiervan sprake is.

  Om in aanmerking te komen voor de korting moet ook aan de volgende voorwaarden zijn voldaan:

  • het kind is op 1 januari van het betreffende jaar jonger dan 12 jaar;
  • het kind staat gedurende tenminste zes maanden in een kalenderjaar bij de gemeente ingeschreven op uw woonadres;
  • uw arbeidsinkomen is hoger dan een vastgesteld bedrag (in 2021: meer dan € 5.153,-);
  • u hebt geen of minder dan zes maanden een fiscale partner, of u hebt langer dan zes maanden een fiscale partner maar een lager arbeidsinkomen dan uw fiscale partner.

  Bij een echtscheiding waarbij partijen twee of meer kinderen hebben, wordt vaak afgesproken dat beide ouders in ieder geval één kind op hun adres inschrijven zodat zij beide in aanmerking komen voor deze korting. Bij ouders die één kind hebben kunnen beide ouders toch recht hebben op deze korting, dus ook de ouder waarbij het kind niet staat ingeschreven. Er moet dan sprake zijn van co-ouderschap.

  Recent deed de Hoge Raad een uitspraak over een bestreden aanslag uit 2015. De casus was als volgt. Partijen hebben een dochter, zij wordt na de scheiding ingeschreven op het adres van haar vader. Partijen hebben een tweewekelijks schema afgesproken waarbij de dochter de eerste week op woensdag vanaf 7:30 uur tot en met donderdag 19:30 uur en op zaterdag vanaf 9:00 uur tot en met maandag 9:00 uur en in de tweede week op woensdag vanaf 7:30 uur tot en met donderdag 19:30 uur bij moeder verblijft. Per twee weken is dat dus zes dagen, althans gedurende zes dagen overdag. Daar wringt ook de schoen.

  De belastingdienst heeft de IACK in 2015 niet verleend aan moeder. Moeder stapte eerst naar de rechtbank maar haar bezwaar werd ongegrond verklaard. Vervolgens boog het gerechtshof van Den Haag zich in hoger beroep over deze zaak waarbij de voornaamste vraag was: ‘wat is een dag?’ Het gerechtshof zag dat ruimer dan de rechtbank: alleen overdag telt ook als een hele dag. De Hoge Raad waar de zaak vervolgens eindigde was strenger: 3 hele dagen is 3 × 24 uur. Daar werd in deze zaak niet aan voldaan. Ook verschilde het aantal verblijfsuren bij de ouders te veel waardoor moeder niet in aanmerking komt voor de IACK.

  Let wel: het ging hier om een aanslag uit 2015. Inmiddels zijn er sinds een arrest van 13 maart 2020 concrete maatstaven ontwikkeld die ook op de website van de belastingdienst staan. Voor aanslagen van na deze datum geldt dat u co-ouder bent (en dus recht hebt op de IACK) als het kind in een herhalend ritme in totaal minimaal 156 dagen per kalenderjaar bij elke ouder is. Ook dagdelen tellen hier mee. Dit komt neer op gemiddeld 3 volledige dagen per week. Deze norm is iets om rekening mee te houden bij het maken van een zorgregeling. Soms loont het om net een extra overnachting aan een regeling vast te plakken, zodat ook de andere ouder aanspraak maakt op de IACK, wat vervolgens de draagkracht ten behoeve van de kinderalimentatie verhoogt. Wij proberen altijd te zoeken naar gezamenlijke belangen. Heeft u hierover een vraag of over een andere familierechtelijk onderwerp, neem gerust contact op met Rosanne (Lelystad) of Marleen (Almere).

  Marleen Falkena

delen via:

Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Okkerse & Schop Advocaten maakt voor deze website gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Cookies zijn kleine digitale tekstbestanden die in de browser worden geplaatst bij het bezoek aan een website. Okkerse & Schop Advocaten gebruikt functionele cookies om de website naar behoren te laten functioneren. Analytische cookies worden gebruikt om het websitegebruik te analyseren en de website te verbeteren. Met het gebruik van functionele cookies en analytische cookies worden geen persoonsgegevens verwerkt. U kunt uw cookievoorkeuren op ieder moment aanpassen door de instellingen van de browser te wijzigen. Raadpleeg ons privacy- en cookie statement voor meer informatie.