Wanneer je gaat scheiden, komt er veel op je af. Terwijl er vaak sprake is van teleurstelling, boosheid en verdriet moet er van alles geregeld worden. Als je (minderjarige) kinderen hebt, verwacht de rechter dat je als ouders een ouderschapsplan maakt. Hierin worden zaken geregeld als verdeling van de zorg (omgang), de kosten van de kinderen (kinderalimentatie), hoofdverblijfplaats, paspoorten, ouderavonden etc.
Convenant
Daarnaast worden de financiële afspraken, mits die in onderling overleg gemaakt kunnen worden, vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Als je hier niet uitkomt, kunnen de geschilpunten aan de rechter worden voorgelegd.
Als overleg niet lukt, is er dus vaak ook geen convenant. In een convenant worden vaak ook de fiscale afspraken geregeld. Uit steekproeven van de belastingdienst is recent gebleken dat er veel fouten worden gemaakt bij de belastingaangifte en het aanvragen van toeslagen door stellen die uit elkaar gaan. Daarom is de belastingdienst eind vorige maand een campagne gestart (‘Voor wie verder wil, maar niet samen’) om hiervoor te waarschuwen.
Checklist belastingdienst
Zo is er op de website een checklist geplaatst met een vragenlijst waarmee in kaart wordt gebracht wat er fiscaal geregeld moet worden bij de scheiding. Deze checklist en verdere informatie over relevante fiscale onderwerpen bij een echtscheiding vind je hier.
Wat bijvoorbeeld vaak verkeerd gaat, is de aftrek van de hypotheekrente van de echtelijke woning. Ex-partners trekken deze vaak beide volledig af en dat kan natuurlijk niet. Ook komt het geregeld voor dat de betaalde hypotheekrente als partneralimentatie wordt afgetrokken, zonder dat hierover afspraken zijn vastgelegd. Het is verstandig hierover goede afspraken te maken en deze op de correcte wijze vast te leggen.
Ook gaat het vaak mis bij de kinderopvangtoeslag. Van belang is dat de ex-partner niet langer de toeslagpartner is. Daarnaast speelt een rol of er sprake is van co-ouderschap. Dat is het geval wanneer je minimaal drie hele dagen per week de zorg voor het kind/ de kinderen hebt of om de week een hele week. Als hier sprake van is, dient dit aan de belastingdienst te worden doorgegeven en dient zij hier ook mee in te stemmen. Als het co-ouderschap door de belastingdienst geaccepteerd is, heeft dit invloed op het recht op en de hoogte van bepaalde toeslagen (huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget).
Advies
Net als de belastingdienst adviseert ons kantoor om fiscale afspraken te maken bij een scheiding en deze goed vast te leggen. Ook is het verstandig om de voorlopige aanslag direct aan te passen in plaats van te wachten tot de definitieve aangifte en doe je er goed aan om toeslagen direct te wijzigen, aan te vragen of te beëindigen als je uit elkaar gaat.
Tot slot adviseren wij om de belastingaangifte in het eerste jaar na de scheiding gezamenlijk te (laten) doen en eventueel fiscaal partner te blijven in het jaar van scheiden. Daardoor kunnen inkomsten en aftrekposten in dat jaar nog gunstig verdeeld worden.
Wil je advies over de fiscale gevolgen van je echtscheiding? Of over een ander familierechtelijk onderwerp? Neem dan gerust contact op met Rosanne Dijkstra (Lelystad) of Marleen Falkena (Almere). Wij adviseren je graag!
Marleen Falkena