Op 21 mei 2019 heeft de Eerste Kamer het Wetsvoorstel Wet Herziening Partneralimentatie aangenomen. Hiermee wordt de maximale duur van de partneralimentatie verkort van 12 jaar naar 5 jaar.
Wel gelden er een aantal uitzonderingen. De eerste uitzondering heeft betrekking op een huwelijk dat langer dan 15 jaar heeft geduurd en waarbij de leeftijd van de alimentatiegerechtigde ten hoogste 10 jaar lager is dan de AOW-leeftijd. Deze alimentatiegerechtigde heeft recht op een maximale termijn van 10 jaar in plaats van 5 jaar, omdat het nu eenmaal lastiger is om op die leeftijd nog een baan te vinden.
Een tweede uitzondering is de situatie waarbij de echtgenoten een huwelijk met kinderen die jonger zijn dan 12 jaar. Voor deze situatie blijft de maximale alimentatieduur 12 jaar en deze loopt totdat het jongste kind 12 jaar wordt.
Tot slot is er nog een hardheidsclausule opgenomen voor ‘’schrijnende gevallen’’, waardoor het voor de rechter toch mogelijk is om af te wijken van de wettelijke termijn van 5 jaar als toepassing van deze termijn leidt tot een onvoorzien en onredelijk benadelend gevolg voor diegene die hier een beroep op doet.
De nieuwe wet gaat al in per 1 januari 2020 en wordt dus van toepassing op echtscheidingen die ná 1 januari 2020 ingediend worden.
Voor vragen over partneralimentatie of andere kwesties binnen het personen- en familierecht neemt u gerust contact op met Rosanne Dijkstra (Lelystad) of Marleen Falkena (Almere). Zij staan u graag te woord om u te informeren over de mogelijkheden.
Rosanne Dijkstra