hulp voor ondernemers

Ondernemers die in een normale tijd succesvol waren worden enorm geraakt door de gevolgen van de coronacrisis. Ineens zijn er een stuk minder inkomsten, of zelfs helemaal geen inkomsten meer.

Wat zijn dan je opties? Je kunt gebruik maken van de verschillende overheidsregelingen, maar misschien wil je ook eens kijken wat er nog meer voor opties zijn. Sanering, extra krediet, er zijn meer mogelijkheden om niet direct op een faillissement af te stevenen.

Zo zijn er diverse trajecten waarbij je samen met een expert je bedrijfsstructuur doorneemt en aan de hand van de juiste vragen uiteindelijk tot een strategie kunt komen waarmee je verder kan.

Deze onderzoekstrajecten worden voor ondernemers uit Flevoland gefinancierd door o.a. het Zelfstandigenloket Flevoland. Ondernemers buiten Flevoland kunnen ook in aanmerking komen voor gefinancierde begeleiding, dit wordt door MKBDoorgaan in gang gezet. Maar ook je eigen gemeente en/of provincie hebben hier mogelijk verschillende fondsen voor.

Ons kantoor werkt in deze trajecten nauw samen met ZLF, MKBDoorgaan, de gemeenten en de banken. In de loop der jaren hebben wij al veel ondernemers samen met deze partners op weg geholpen.

Met de ondernemers kijken we hoe de situatie nu is en welke opties er zijn. Dit zijn niet alleen de corona-gerelateerde subsidieregelingen van de overheid, maar ook kan er een combinatie van oplossingen worden geboden. Wij hebben samen met onze ketenpartners het totaal overzicht, iets waar je als ondernemer soms in de waan van de dag niet meer aan toe komt.

Ook kunnen wij bemiddelen om de verschillende kredieten en subsidies te verkrijgen. Wij adviseren bovendien over de (juridische) strategie en gaan over tot herstructureren waar nodig. Daarbij kunnen zaken spelen rondom de huur van het bedrijfspand en arbeidsrechtelijke kwesties.  

Ook sportverenigingen, sportclubs en cultuur gerelateerde instanties kunnen in aanmerking komen voor deze hulp. 

Door je aan te melden bij het ZLF kom je in aanmerking voor gesubsidieerde hulp. Van belang is dat daarbij wordt aangegeven dat reeds contact met ons is gezocht. Dat betekent dat onze begeleiding meestal kosteloos is. Wij vertellen je daar graag meer over. Je kunt je aanmelden voor een oriënterend gesprek door te bellen naar 036 5346220 of ons een mail te sturen: info@okkerse-schop.nl

Voor meer informatie: op onze pagina FAQ vind je alvast antwoord op verschillende vragen.

Kijk hier naar uitleg op Omroep Flevoland tijdens een interview met Phuong Nguyen.

telefonisch spreekuur

Heb je vragen over welke maatregelen voor jouw onderneming beschikbaar zijn? Of wil je vrijblijvend advies? Elke werkdag tussen 9 en 10 kun je bellen met 036 5346220 tijdens ons gratis telefonisch spreekuur.

Voor vragen over arbeidsrecht tijdens de coronacrisis, de regelingen die beschikbaar zijn en hoe je die kunt aanvragen, kun je elke werkdag tussen 10 en 11 bellen met 036 5346220. Eén van onze arbeidsrecht advocaten helpt je gratis op weg.

Ook onze advocaten familierecht hebben een gratis spreekuur voor al je vragen over echtscheiding tijdens de coronacrisis. Wil je weten wat je opties zijn, of heb je een vraag over hoe je verder moet, bel gerust. Elke werkdag (behalve woensdag) tussen 11 en 12 met 036 5346220.

ervaringsverhaal van een ondernemer

Eigenaren Mycophilia maken als een van de eersten gebruik van noodpakket coronacrisis

‘Samen komen we deze periode goed door’

Wouter Hassing en zijn partner Marijke Bults maken als een van de eersten in Nederland gebruik van het noodpakket voor ondernemers van het kabinet. Binnen twee weken lukte het Okkerse & Schop advocaten samen met Rabobank Flevoland, Zelfstandigenloket Flevoland, MKB Doorgaan.nl en de accountant de ondernemer weer toekomstperspectief te bieden. 

‘Ik heb hoop… en ik heb weer rust om te ondernemen’, zegt Wouter Hassing, eigenaar van paddenstoelenkwekerij Mycophilia in Lelystad. De maatregelen rondom corona kwamen bij hem aan als een mokerslag. ‘Door het sluiten van restaurants en het verbod op evenementen kwam de continuïteit van mijn bedrijf van de ene op de andere dag in gevaar. Ik trok aan de bel en het resultaat is dat verschillende partijen er binnen twee weken (en dit is ontzettend snel voor wat er geregeld moest worden) voor zorgden dat mijn bedrijf weer toekomst heeft’, zegt hij opgelucht. 

Makkelijker geld lenen

De ondernemer maakt gebruik van de verruimde BMKB regeling. ‘Deze verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf, zoals de regeling voluit heet, maakt onderdeel uit het pakket aan maatregelen van het kabinet om de economische gevolgen van het coronavirus op te vangen’, legt Phuong Nguyen uit. Phuong Nguyen is partner van Okkerse & Schop Advocaten in Lelystad en Almere. Ze is gespecialiseerd in ondernemingsrecht, insolventierecht en schuldhulpverlening voor ondernemers

Door snel en goed samen te werken met Rabobank Flevoland, Zelfstandigenloket Flevoland, MKB Doorgaan.nl en de accountant hebben we ervoor gezorgd dat een gezond, duurzaam en innovatief bedrijf als Mycophilia niet verloren gaat. Door een duidelijke gedeelde focus op de belangen van de ondernemer konden we heel snel een strategie bepalen en in actie komen’, vertelt ze.

“We gaan er samen voor zorgen dat we deze periode goed doorkomen”, zei minister-president Rutte tijdens een van zijn eerste speeches over de coronacrisis. ‘Dit is in dit geval goed én in korte tijd gelukt en daar wil ik al onze partners voor danken’, Wouter Hassing.

Experts

‘Ik belde Okkerse en schop Advocaten voor advies en daarna ging het balletje snel rollen’, vertelt Wouter Hassing. ‘Mijn onderneming werd in kaart gebracht, er werd kritisch naar de cijfers gekeken en samen met advocaat Phuong Nguyen bepaalden we een strategie. Dankzij de expertise en het brede netwerk van het advocatenkantoor kon er snel geschakeld worden met verschillende experts. Iedereen dacht constructief mee en verwachtingen werden duidelijk uitgesproken.’

‘Ik ben heel blij’, zegt Wouter Hassing. ‘We hebben de afgelopen jaren heel hard gewerkt om te komen waar we nu zijn. We hebben veel geïnvesteerd en 2020 zou het jaar worden waarin we onze productieprocessen zouden optimaliseren en letterlijk en figuurlijk zouden oogsten.’

Lichtpuntje

‘We stonden er goed voor en onze cijfers waren goed. Totdat de coronacrisis op ons pad kwam. We telen paddenstoelen, zoals shiitake, eikhaas, nameko en eryngii en leveren deze aan onder andere restaurants en groothandels. Met het verbod op evenementen en het sluiten van restaurants, kelderde de vraag naar paddenstoelen van de ene op de andere dag.  De oogst kon ik weggooien. Ik had veel stress, dat gepaard ging met fysieke druk op mijn borst. Maar nu zie ik gelukkig weer een lichtpuntje. We zijn de klanten die nog wél bestellingen afnemen ontzettend dankbaar en richten ons op nieuwe markten. We kunnen weer ondernemen!’

Hij is trots op zijn bedrijf en zijn producten. ‘Paddenstoelen bevatten veel eiwitten en hebben maar weinig water nodig om te groeien. We werken duurzaam en innovatief. We doen alles zelf; van het maken van de substraten tot de kweek van de paddenstoelen en het regelen van de afzet. We kunnen gemakkelijk nieuwe paddenstoelensoorten introduceren en telen op aanvraag kleinere aantallen. Onze missie voor de komende periode? De paddenstoel bekend maken bij het grote publiek, zodat ze straks niet alleen in restaurants op het menu staan maar ook vaker bij de groenteboer liggen.’

Schouders eronder

Stefan Lohuis, directievoorzitter Rabobank Flevoland: ‘Het coronavirus raakt inmiddels meer dan alleen onze gezondheid, het raakt de wereldeconomie en veel van onze klanten. Een aantal sectoren heeft nu en op korte termijn behoefte aan verruiming van liquiditeiten, waaronder de horeca en daaraan gerelateerde bedrijven.’

Zo ook Mycophilia, waar onze accountmanager al 2 jaar aan tafel zit om een bijdrage te leveren aan de ondernemersdromen van Wouter Hassing en Marijke Bults. Als vanzelfsprekend was er ook in deze onzekere tijd intensief contact. Rabobank Flevoland heeft zich sterk gemaakt voor een zogenaamde Corona lening voor het bedrijf. ‘Want als coöperatieve Rabobank zijn we er uiteraard op gericht om Mycophilia en onze andere klanten straks weer financieel gezond uit deze crisis te laten komen. En daar hebben we alle vertrouwen in. Omdat niet alleen de bank, maar alle instanties de schouders er onder zetten,’ aldus Stefan Lohuis.

MKB Doorgaan

‘Er zijn veel regelingen waar ondernemers tijdens de coronacrisis op terug kunnen vallen.

De BMKB-regeling is daar een van’, aldus Jannie van den Berg, initiatiefnemer van MKB Doorgaan.nl. MKB Doorgaan biedt hulp aan mkb-ondernemers en zzp’ers om hun bedrijf gezond te houden. ‘We zijn de link tussen de vraag en warme doorverwijzing naar zowel private als publieke partijen. We werken hierin onder andere samen met Okkerse & Schop advocaten’, legt ze uit.

‘We merken dat startups en bedrijven die hard groeien extra last hebben van liquiditeitsproblemen. Het is heel fijn dat we door samen te werken bedrijven als Mycophilia weer toekomst kunnen geven.’

Wouter Hassing was te horen op Omroep Flevoland. Bekijk het interview hier.

nieuws en juridische kennis