Autoriteit Persoonsgegevens (AP) controleert op verwerkingsregisters

De AP heeft op 17 juli jl. aangekondigd dat er een steekproef wordt gehouden bij dertig grote organisaties uit tien private sectoren waarbij zal worden gecontroleerd of er een register van verwerkingsactiviteiten wordt bijgehouden.

Uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) volgt dat veel organisaties een register van verwerkingen moeten hebben. In dat register staat onder meer vermeld welke persoonsgegevens die organisaties verwerken en met welk doel zij dat doen.

Organisaties met meer dan 250 medewerkers zijn verplicht een verwerkingsregister bij te houden. Ook kleinere organisaties moeten zo’n register hebben in de volgende gevallen:
•    er worden niet uitsluitend incidenteel persoonsgegevens verwerkt,
•    er worden persoonsgegevens verwerkt met een hoog risico voor de rechten en vrijheden van betrokken personen,
•    er worden bijzondere persoonsgegevens verwerkt, zoals medische gegevens.

Vraagt u zich af of uw organisatie verplicht is een verwerkingsregister bij te houden? Neem dan contact op met onze sectie Privacyrecht.

Sanne Kleerebezem

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Okkerse & Schop Advocaten maakt voor deze website gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Cookies zijn kleine digitale tekstbestanden die in de browser worden geplaatst bij het bezoek aan een website. Okkerse & Schop Advocaten gebruikt functionele cookies om de website naar behoren te laten functioneren. Analytische cookies worden gebruikt om het websitegebruik te analyseren en de website te verbeteren. Met het gebruik van functionele cookies en analytische cookies worden geen persoonsgegevens verwerkt. U kunt uw cookievoorkeuren op ieder moment aanpassen door de instellingen van de browser te wijzigen. Raadpleeg ons privacy- en cookie statement voor meer informatie.